Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dačić o platformi:

'Autonomija Srba u okviru nečega što nije priznato kao neovisno'

'Serbian Prime Minister Ivica Dacic gives a joint press conference with Slovenian Prime Minister after their meeting in Ljubljana on November 14, 2012.  AFP PHOTO / JURE MAKOVEC'
AFP/Pixsell
25.12.2012.
u 18:57

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije rekao je kako bi konačni tekst platforme za Kosovo morao biti gotov do 10. siječnja

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu agenciji Srna rekao kako bi konačni tekst platforme za Kosovo morao biti gotov do 10. siječnja, jer se tada nastavlja dijalog Beograda i Prištine i jer je s Albancima dogovoreno da nema carine za sjever Kosova do tog datuma te jer \"nitko od nas ne zna odgovor što od 11. siječnja, što se onda primjenjuje\".

Nikolić je rekao kako nisu točna tumačenja da je platformom predviđena entitetska podjela Kosova po uzoru na Republiku Srpsku.

- Razlika izmedu Republike Srpske i srpske zajednice na Kosovu je u tome što je Republika Srpska dio jedne međunarodno priznate države, a srpska nacionalna zajednica na Kosovu bila bi dio suštinske autonomije, a ne međunarodno priznate države, jer Srbija niti hoće, niti može, niti smije priznati neovisnost Kosova - objasnio je Nikolić.

Srpski premijer i glavni pregovarač s Prištinom, Ivica Dačić je još ranije pojasnio kako platforma ima tri dijela.

- U prvom su sadržana osnovna načela koja su važna kao naša polazna stajališta i temeljna opredjeljenja kako ne prihvaćamo neovisnost Kosova, zatim, nas zanima status Srba na Kosovu i taj razgovor mora biti vezan s procesom europskih integracija - rekao je Dačić dodajući kako drugi dokument sadrži stav Srbije kako treba izgledati autonomija \"u okviru nečega što nije priznato kao neovisno\", a treći dio je analiza vanjsko-političkih i prilika u okruženju.

Dačić je istaknuo da će na skupštinsko izjašnjavanje ići samo prvi dio, a sve ostalo je temelj za daljnje razgovore.

>> Dačić: Otjerat ćemo prosvjednike s naše strane granice s Kosovom

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
19:22 25.12.2012.

Dili se Kosovo Nesto pripada i Hrvatskoj, Janjevo i Letnice! Treba odma postavit autonomiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije